[...] tutaj oczywiście o treningu na poziomie średniej intensywności, który nie będzie doprowadzał do występowania np. „zadyszki”. Zapomnijmy jednak o treningach typu fitness, gdzie występuje duża liczba podskoków, które mogą nie sprzyjać prawidłowemu rozwojowi dziecka. Okres od 6 do 9 miesiąca Jest to okres, kiedy dziecko jest coraz większe, coraz [...]
Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]
[...] czy całej rodziny wirusów zakażenia wątroby. Od 1963 do 2001 r. malaria zabiła co najmniej 163 osoby, które „przywlekły” ją do USA (zakaziły się, będąc na wyjeździe w kraju, gdzie występuje endemicznie). Rola cynku w funkcjonowaniu układu odpornościowego człowieka doprowadziła do przeprowadzenia badań obserwacyjnych, w których oceniano [...]
Zanim na scenę wkroczyła nowożytna medycyna ze swoimi osiągnięciami w postaci leków, szczepionek etc. ludzie w inny sposób wspierali swoje zdrowie i witalność, bo wtedy jeszcze mało kto przejmował się problemem otyłości… Coleus forskohlii - Stan kości Starożytni z pewnością mogli mieć problem z oceną gęstości mineralnej kości. Być może z tego [...]
[...] wątroby do oczu chorych pacjentów. W 1971 George Wolff spekulował, że te miejscowo stosowane „krople”, bogate w retinol, prawdopodobnie przedostały się do worka łzowego, gdzie następowało wchłanianie do krążenia ogólnoustrojowego, a tym samym docierały do komórek siatkówki. Być może tak było, jednak Alfred Sommer dodaje, iż obserwował terapię [...]
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
Biotyny potrzebują wszystkie tkanki i komórki w organizmie. Kontroluje ona aktywność wielu enzymów oraz bierze udział w metabolizmie substancji energetycznych oraz budulcowych. Potrzebna jest człowiekowi na każdym etapie życia i wykorzystywana jest m.in. do ekspresji genów, czy funkcjonowania niektórych komórek odpornościowych. Jest jedną z [...]
[...] nabiera pozycji kifotycznej w rozumieniu pogłębienia naturalnego stanu. Podsumowanie Jeżeli Twoim celem treningowym jest nie tylko siła, ale i sprawność, stosunek ćwiczeń, gdzie występuje ruch przyciągania, powinien być dwa razy większy od pchania. Będzie to doskonała metoda dbania o postawę ciała, aby balans mięśniowy pomiędzy przodem a tyłem [...]
[...] Mimo że zapotrzebowanie na niektóre z nich (np. witaminę K) wyraża się w mikrogramach (1 µg = 0,001g), to mogą one mieć istotny wpływ na zdrowie. Czym jest witamina K i gdzie występuje? Witamina K jest jedną z 4 witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (obok A, D, E). Właściwie, to nazwy tej używa się do scharakteryzowania całej grupy związków, [...]
[...] na diecie odchudzającej. Proteiny są bowiem sycące i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, więc znakomicie nadają się na redukcji. Źródła białka w diecie Białko – gdzie najwięcej? W czym jest białko? Na te pytania poszukuje odpowiedzi każdy początkujący adept sportów siłowych i sylwetkowych. Odpowiedź brzmi: w mniejszym lub większym [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
[...] używane do obróbki mięsa (azotany lub azotyny i sól) przyczyniają się do tworzenia nitrozoamin uszkadzających DNA” Jeżeli to nie jest INFORMOWANIE, to ja nie wiem czego i gdzie autor filmu szukał na stronach ACS? Na pewno nie tam, gdzie powinien. Mi znalezienie tych wytycznych zajęło kilka sekund. Cytat nr 3 4 min. 02 sek. „W zakładce o [...]
Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
[...] o sposób podawania i osiągnięte stężenie hormonów katabolicznych, jednak u sportowców mechanizm będzie ten sam np. po zakończonym ciężkim treningu interwałowym (czyli takim gdzie średnie tętno przekroczyło 165 uderzeń na minutę, dla osób w wieku 15-40 lat). Patrz: eksperyment Szivak TK i wsp. Na koniec bardzo ważna uwaga, błędnie postrzega się [...]
[...] (im mniej, tym lepiej). Grafika, która to obrazuje: Z kolei obniżone stężenie insuliny może oznaczać cukrzycę typu 1 (lub dłużej trwającą, nieleczoną cukrzycę typu II, gdzie funkcjonowanie komórek wysp Langerhansa w trzustce jest upośledzone). Możliwe jest też występowanie niskiego stężenia insuliny w niedoczynności przysadki. [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]